Een voedseldroger van TurboTronic
Met een voedseldroger, ook wel droogoven, dehydrator of droogautomaat genoemd, kun je in een korte tijd uiteenlopende ingrediënten drogen. Het voordeel van drogen is, dat je de voedingsmiddelen lang kunt bewaren zonder conserveermiddelen toe te voegen en zonder het verlies aan vitaminen en mineralen. Veel mensen houden het bij het drogen van fruit en groenten, maar er is nog zoveel meer mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van kruiden, noten, bloemen en zelfs vlees of vis? Bij TurboTronic vind je voedseldrogers met een inhoud naar keuze. Kies uit een droogoven met een capaciteit van 14 liter, zoals de FD14D Digitale Voedseldroger, of met een inhoud van 30 liter, zoals de FD30 Metalen Voedseldroger. Ideaal voor het drogen van meerdere ingrediënten tegelijkertijd.
Droogoven: temperatuur en droogtijd
In tegenstelling tot gewoon drogen aan de (buiten)lucht, kun je met een droogoven vele malen sneller je lekkernijen drogen. Waar je walnoten normaal 2 tot 3 weken zou moeten laten drogen, kan dat in een voedseldroger binnen 12 uur. In tegenstelling tot het gebruik van een gewone oven, om iets te garen, gebeurt drogen op een veel lagere temperatuur. Veelal hebben droogovens geen hogere maximum temperatuur dan 75 tot 80 graden. Hoger is niet nodig en ook niet goed wanneer je voedsel gaat drogen. Het drogen van voedsel duurt gemiddeld zo’n 15 uur. Je kunt dit dus prima in de nacht doen. Met de instelbare timer slaat de voedseldroger automatisch af.
Fruit en walnoten drogen
De meest gewilde ingrediënten voor in de oven zijn fruit en noten. Graag geven we je enkele tips voor hoe je deze het beste kunt drogen in een voedseldroger. Te beginnen met walnoten. Droge walnoten kun je gemakkelijk lang bewaren en toepassen op diverse manieren. Erg lekker door bijvoorbeeld een bakje yoghurt of kwark als ontbijt, maar ook in combinatie met kaas, op een broodje brie of bij een kaasplankje, zijn walnoten onwijs lekker! Leg de walnoten uit elkaar op een rooster en schuif het rooster in de voedseldroger. De beste temperatuur voor het drogen van walnoten is 52 graden. Stel de temperatuur in en de timer op 12 uur. Je noten zijn droog wanneer ze hol klinken als je erop tikt.
Fruit drogen in een voedseldroger is zo gepiept. Vrijwel elk denkbare fruitsoort kun je drogen in een droogoven. De tijd en temperatuur is alleen afhankelijk van het type fruit. Hieronder vind je enkele gebruikelijk fruitsoorten met daarbij de aanbevolen vorm, de temperatuur en droogtijd om je op weg te helpen.
- Aardbeien: gehalveerd. 57 graden. 8 tot 15 uur. Buigzaam tot plakkerig.
- Mango: schijfjes van 4/5 mm. 2 uur op 63 graden, daarna op 57 graden. 20 uur. Buigzaam.
- Ananas: schijfjes van 6 mm. 57 graden. 10 tot 18 uur (uit blik: 28 uur). Buigzaam.
- Druiven: gehalveerd. 57 graden. 15 uur. Buigzaam.
- Appels: partjes. 57 graden, 10 tot 15 uur (in schijfjes van 4 mm: 7 tot 10 uur). Buigzaam.
- Peren: zonder schil, schijfjes van 5 mm. 57 graden. 8 tot 15 uur. Buigzaam.
- Bananen: gehalveerd. 65 graden. 12 uur. Lederachtig.
- Bananen: schijfjes van 4 mm. 57 graden. 7 tot 10 uur. Lederachtig.
- Citrusvruchten: schijfjes van 4 mm. 54 graden. 7 uur. Lederachtig.
In de meeste gevallen droog je de fruitsoorten totdat deze buigzaam zijn. Dit is hierboven als laatste aangegeven. Bij sommige fruitsoorten is een plakkerige of lederachtige structuur de maatstaaf als het op drogen aankomt.
Wat kun je nog meer met een voedseldroger?
Met een voedseldroger kun je diverse voedingsmiddelen drogen en zo hun houdbaarheid verlengen. Hier zijn enkele toepassingen en mogelijkheden van een droogoven:
- Gedroogd fruit: Maak gezonde snacks door vers fruit zoals appels, bessen, en mango's te drogen. Gedroogd fruit behoudt zijn natuurlijke zoetheid en is handig voor onderweg.
- Groentechips: Snijd groenten zoals zoete aardappelen, bieten, of courgette in dunne plakjes en droog ze voor knapperige en gezonde groentechips.
- Kruiden en specerijen: Droog verse kruiden zoals basilicum, tijm, rozemarijn, en maak je eigen kruidenmixen. Dit versterkt de smaak van gerechten.
- Gedroogde tomaten: Maak zongedroogde tomaten door plakjes tomaat te drogen. Ze kunnen worden toegevoegd aan salades, pasta's en andere gerechten.
- Rundvlees- of kippenjerky: Marineer dunne plakjes vlees en droog ze voor heerlijke en proteïnerijke jerky.
- Noten en zaden: Droog noten en zaden om hun knapperige textuur te behouden en hun houdbaarheid te verlengen.
- Gedroogde groenten: Droog groenten zoals paprika's, uien, wortelen voor later gebruik in soepen, stoofschotels en sauzen.
- Granola en muesli: Droog haver, noten, zaden en gedroogd fruit om je eigen gezonde granola of muesli te maken.
- Yoghurt snacks: Maak yoghurt bites door kleine lepels yoghurt op de droogplaat te leggen. Een gezond alternatief voor snoep.
- Bloemen en kruiden voor thee: Droog bloemen zoals kamille of kruiden zoals munt om je eigen thee samen te stellen.
- Groentepoeder: Maal gedroogde groenten tot poeder om smaak toe te voegen aan sauzen, soepen of stoofschotels.
Een voedseldroger biedt dus een creatieve manier om voedsel te conserveren, gezonde snacks te maken en de natuurlijke smaken van voedingsmiddelen te behouden. Het is een handige aanvulling voor iedereen die graag zelf voedsel bereidt en de voorkeur geeft aan natuurlijke, onbewerkte ingrediënten.
Voedseldroger kopen bij TurboTronic
Ben jij op zoek naar een voedseldroger? Kijk niet langer verder, want met een voedseldroger van TurboTronic heb je gevonden wat je zoekt. We bieden voedseldrogers aan in diverse capaciteiten, van 9 tot 45 liter, met verschillende bedienopties, manueel of digitaal, en met verschillende inschuifniveaus voor het drogen van uiteenlopende eetwaren. De modellen van TurboTronic hebben allemaal een modern design. Dankzij zijn moderne design en zwarte behuizing past de droogoven in verschillende interieurstijlen. De kleinere voedseldrogers zijn ook nog eens gemakkelijk op te bergen.